هایفوتراپی
هایفوتراپی یا به اختصار، هایفو یکی از جدیدترین روش های زیبایی پوست صورت است که برای افزایش استحکام و جوانسازی پوست مورد انجام قرار می گیرد. این روش که HIFU نام دارد، یکی از اصلی ترین روش های غیر جراحی و غیر تهاجمی لیفت صورت است که می تواند جایگزینی برای راهکارهای جراحی باشد. در این مطلب از سایت کلینیک جردن (دکتر نیلفروش زاده) همه چیز درباره هایفوتراپی را خواهید خواند.
هایفوتراپی چیست؟
هایفو از انرژی اولترا سوند جهت تولید کلاژن در ناحیه میانی پوست (درم) و همچنین منقبض کردن فاسیای عضلات صورت کمک می گیرد. انقباض فاسیای عضلات پوست به لیفت سریع پوست صورت کمک می کند. کلاژن سازی ناشی از اولترا سوند باعث جوانسازی پوست در فاصله ۲ تا ۶ ماه بعد از هایفوتراپی می شود. اصولا ارزش و اهمیت هایفوتراپی در ویژگی منحصر به فرد آن است که با انجام آن، سطح خارجی پوست کاملا دست نخورده باقی می ماند.
علت این پدیده آن است که انرژی امواج به کار گرفته شده در روند هایفو آن چنان بالا نیست که بتواند در نقطه برخورد با سطح پوست باعث سوختگی شود اما وقتی این امواج در عمق پوست با یک دیگر تلاقی نمود و کانونی شوند می توانند اثر یکدیگر را تشدید و تقویت نمایند و کانونی شدن امواج اولترا سوند در عمق ۱.۵ تا ۴.۵ میلی متری پوست باعث ایجاد حرارت ۶۵ تا ۷۰ می گردد و این حرارت باعث منعقد شدن الیاف کلاژن وسلول های موجود در آن نقطه خواهد شد.
هایفوتراپی روی کدام بخش های پوست موثر است؟
در هایفوتراپی از “امواج اولتراسوند کانونی شدت یافته” برای هدف قرار دادن ۳ لایه مختلف پوست استفاده میشود. این سه لایه از پوست عبارتند از SMAS، لایه درم تحتانی و لایه درم فوقانی. در این روش به عروق خونی و اعصاب هیچ گونه آسیبی نخواهد رسید. در ادامه درباره سه سطح اثر گذاری هایفوتراپی بیش تر بخوانید.
سیستم عضلانی اپونوروتیک سطحی (SMAS)
این همان لایه از بافت پوست است که جراحان پلاستیک در عمل لیفت و کشیدن پوست صورت آن را کشیده و فشرده می سازند. انرژی هایفوتراپی با گرم کردن پوست و تحریک آن برای تولید کلاژن و الاستین، موجب سفت کردن پوست زیرین می شود. این عمل باعث لیفت فوری پوست می گردد و به دلیل تدوام تشکیل کلاژن، بهبود پوست همچنان در طی ۲ تا ۳ ماه بعدی ادامه خواهد داشت.
لایه درم تحتانی ( که در بالای لایه SMAS قرار دارد)
هایفوتراپی با بازسازی کلاژن و الاستین، موجب بهبود چین و چروک، لیفت و جوانسازی پوست خواهد شد. یکی دیگر از بخش هایی که در روند هایفو مورد هدف قرار می گیرد، لایه درم تحتانی یا Dermis است که در زیر بالایی ترین و بیرونی ترین لایه پوست قرار دارد.
لایه درم فوقانی
در پی اثر گذاری امواج تولید کلاژن و الاستین در این لایه موجب بهبود چین و چروک و بسته شدن منافذ پوست میگردد. خاصیت کشسانی و ناهمواری بافت پوست نیز بهبود خواهد یافت.
کاربردهای هایفوتراپی
هایفوتراپی می تواند در بخشهای مختلف صورت (پیشانی، گردن، بالا و پایین صورت) انجام شود. هایفو همچنین یک روش غیر تهاجمی و غیر جراحی برای کاهش چربی است و با متمرکز کردن انرژی در لایههای چربی، منجر به نکروز سلول های چربی ناشی از حرارت می شود. این عمل به طور انتخابی موجب حذف سلولهای چربی در مناطق مشکل ساز میشود.
محل های مناسب برای انجام هایفوتراپی
همان طور که گفتیم، اصلی ترین محل مورد هدف برای انجام هایفوتراپی، صورت است. به طور کلی، هایفوتراپی برای بهبود مشکلات پوستی در نواحی زیر مورد استفاده قرار می گیرد:
- لیفت غبغب
- لیفت صورت
- خطوط آروارهها
- رفع شلی پوست
- رفع منافذ باز پوست
- افتادگی ابرو (لیفت ابرو)
- خطوط ریز و چین و چروک
- از بین بردن خطوط روی گردن
- از بین بردن چین و چروک های پیشانی
- خطوط مبهم فک (ایجاد شکل V صورت)
- خطوط پنجه کلاغی (خطوط ریز دور چشم)
- بهبود کشسانی و رفع ناهمواری بافت پوست
- خطوط نازولابیال (چین و چروک های دور دهان)
مزایای هایفو صورت
یکی از بهترین و موثرترین انواع روش های لیفت بدون جراحی است که انجام آن می تواند علاوه بر از بین بردن مشکلات فعلی پوست مانند چین و چروک ها و افتادگی، به افزایش کیفیت ذاتی پوست از نظر میزان تولید کلاژن نیز کمک کند. برخی از اصلی ترین مزایای این روش عبارتند از:
- نتایج ماندگار دارد.
- هایفوتراپی فقط در یک جلسه انجام می شود.
- نیاز به بستری ندارد. (به صورت سرپایی انجام می شود)
- چون درد غیر تحملی ندارد پس حتی نیاز به بی حسی موضعی هم ندارد.
- هیچ نوع عارضه پوستی مثل لک و زخم و … روی پوست ایجاد نمی کند.
- بدون جراحی می باشد در نتیجه عوارض جراحی مثل کبودی و خونریزی و … ندارد.
- روشی بی خطر و ایمن برای انسان می باشد چون هیچ نوع اشعه ای ندارد؛ یعنی هایفو (HIFU) دقیقا مثل سونوگرافی با امواج صوتی اولتراسوند عمل می کند که کاملا بی خطر است.
کاندید مناسب هایفوتراپی
افرادی کاندید مناسب برای هایفوتراپی هستند که به نظر می رسد (و یا اغلب احساس می شود) که سفتی و استحکام پوست آن ها کاهش یافته است. به عنوان مثال، افتادگی خط ابرو و یا افتادگی پوست پلک، اغلب اولین نشانه “پیری” پوست است. اگر چه هایفو با اولترا سونیک نتایج عمل جراحی را مضاعف نمی سازد، اما ثابت شده است که یک جایگزین قابل توجه برای کسانی است که تمایلی برای انجام جراحی ندارند.
چه کسانی نباید هایفو انجام دهند؟
انجام هایفوتراپی برای برخی از افراد مناسب نیست. این افراد عبارتند از:
۱- خانم های باردار
۲- وجود پروتز فلزی یا استنت قلبى
۳- افراد مبتلا به بیماری هایی مانند صرع
۴- داشتن زخم یا تبخال فعال در محل درمان
میزان تهاجمی بودن و زمان ریکاوری در هایفو
هایفو از اصلی ترین روش های لیفت بدون جراحی است و پس از جلسه درمان، شما بلافاصله قادر به بازگشت به فعالیت های عادی خود خواهید بود و نیاز به انجام هیچ اقدام خاصی نخواهید داشت. همچنین به دلیل عدم بروز احساس درد در زمان انجام هایفو، نیازی به انجام هیچ گونه بی حسی یا بیهوشی نیست.
میزان ماندگاری هایفوتراپی
ماندگاری و میزان اثربخشی هایفوتراپی به عواملی زیادی بستگی دارد. مواردی مانند سن، میزان افتادگی پوست، سلامت عمومی، سبک زندگی، رژیم غذایی و مقدار رشتههای کلاژن موجود در پوست می توانند ماندگاری و میزان اثرات درمانی را کاهش یا افزایش دهند. حداقل تا ۶ ماه و حداکثر تا ۳ سال بعد از هایفوتراپی نتایج قابل مشاهده است.
عوارض جانبی هایفوتراپی
بزرگ ترین افتخار تکنولوژی هایفو (HIFU) این است که بدون این که هیچ آسیب و عارضه ای مثل لک و زخم و … در سطح پوست ایجاد کند، تنها روی لایه های زیرین پوست تاثیر می گذارد و باعث لیفت صورت و جوانسازی و افزایش قوام پوست می شود. عوارض هایفوتراپی بسیار ناچیز است. پوست شما ممکن است کمی بعد از درمان، قرمز به نظر برسد، اما هر گونه آثار قرمزی باید در عرض چند ساعت ناپدید شود. تورم خفیف برای چند روز بعد از عمل و یا گز گز / حساسیت به لمس، برای چند روز تا چند هفته بعد از عمل، به عنوان عوارض هایفو چندان دور از انتظار نیست، اما این حالات به طور معمول، موقتی و ملایم هستند.
آیا هایفوتراپی خطرناک است؟
اولترا سوند از ۵۰ سال قبل تا کنون در حیطه پزشکی کاربرد داشته است. تکنولوژی هایفو (HIFU) با سونوگرافی یکی است اما تنظیمات و نیز تاثیرات این دو با هم متفاوت است. از آن جا که در روش هایفو از هیچ گونه اشعه نوری استفاده نمی شود و صرفا از امواج فرا صوت برای تحت تاثیر قرار دادن لایه های پوست بهره می گیریم، لذا شما می توانید از ایمن بودن این روش مطمئن باشید.
آیا هایفو تراپی درد دارد؟
ممکن است در حین هایفو ناراحتی جزئی داشته باشید. برخی از مردم آن را به عنوان پالس های الکتریکی کوچک به طور خفیف توصیف می کنند. اگر نگران درد هنگام انجام هایفوتراپی هستید، پزشک ممکن است مصرف استامینوفن (تیلنول) یا یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن (ادویل) را قبل از درمان پیشنهاد کند و همچنین می توان از پماد تاپیکال لیدوکایین جهت بی حسی موضعی استفاده کرد. بلافاصله پس از درمان، ممکن است قرمزی یا تورم خفیفی را تجربه کنید که به تدریج طی چند ساعت آینده کاهش می یابد.