یکی از مواردی که در جهت جوانسازی پوست و صورت با استقبال گسترده روبرو است و طرفداران بسیاری دارد تزریق بوتاکس جهت برطرف کردن چین و چروک های صورت و افزایش زیبایی می باشد. بوتاکس در عین حال که خاصیت درمانی و زیبا سازی دارد، دارای عوارض جانبی مانند سردردهای بعد از تزریق می باشد. لذا انتخاب پزشک ماهر و با تجربه جهت بهره مندی از این محصول بسیار مهم می باشد.
عواملی که سبب بروز سردردهای بعد از تزریق بوتاکس می شوند
بوتاکس یک نوروتوکسین است که بوسیله باکتری کلستریدیوم بوتولینیوم ایجاد می شود. ریشه نوروتوکسین (سم عصبی) کلمه نورون می باشد و این اصطلاح اشاره به این موضوع دارد که هدف این سم سیستم عصبی می باشد. بوتاکس در عین حال که ازسمی ترین سموم برای انسان می باشد خاصیت درمانی نیز دارد و استفاده از آن جهت درمان و زیبایی در سراسر دنیا رو به افزایش است.
از رایج ترین عوارض بوتاکس، سردرد است
تعدادی از افراد پس از تزریق بوتاکس پیشانی دچار سردرد می شوند. سردردهای بعد از تزریق بوتاکس بیشتر از نوع خفیف بوده که می تواند تا چند هفته ادامه یابد. سردرد ممکن است همراه با تهوع، اضطراب، گیجی و کاهش حافظه باشد. معمولا داشتن سردرد تا ۲۴ ساعت پس از تزریق طبیعی است. در عین حال یکی از راه های درمان میگرن برای فردی که بیش از ۱۵ روز در ماه تجربه میگرن دارد تزریق بوتاکس میگرن می باشد و تنها نوع سردردی که بوتاکس برای آن اثر درمانی دارد میگرن می باشد و در سردردهای دیگر بی تاثیر است.
البته میگرن را نیز به طور کامل درمان نمی کند بلکه تنها شدت و تعداد حملات را کاهش می دهد. مشخص نیست که چرا بوتاکس با وجود درمان میگرن در برخی افراد سبب سردرد می شود پزشکان احتمال می دهند که سردرد ممکن است به دلیل عدم تعادل در عضلات باشد زیرا پس از تزریق برخی از عضلات شل می شود و برخی دیگر سفت می شوند.
بوتاکس
با فلج کردن عضلات نواحی مختلف صورت، باعث برطرف کردن چروک های پوست مانند پیشانی، خط اخم دور چشم، و… می شود و به نوعی درمان ضد پیری محسوب می شود. از جمله موارد دیگری که برای درمان آنها بوتاکس تزریق می شود عبارتند از: درمان تعریق با بوتاکس ، میگرن مزمن، مثانه بیش فعال و چشمک زدن غیر عادی و همچنین برای درمان چشم هایی که در جهات مختلف قرار دارند استفاده می شود.
تزریق بوتاکس معمولاً در مطب پزشک انجام می گیرد. پزشک از یک سوزن نازک برای تزریق مقدار کمی سم بوتولینوم به پوست یا عضلات استفاده می کند. دفعات تزریق مورد نیاز به عوامل مختلفی از جمله ناحیه تحت درمان بستگی دارد.
بوتاکس معمولا یک تا سه روز پس از تزریق شروع به اثر گذاری می کند. البته این تاثیر به مشکل تحت درمان نیز بستگی دارد و ممکن است 3 ماه یا بیشتر طول بکشد و به همین دلیل برای ماندگاری نتایج فرد باید تزریق منظم داشته باشد. در صورتی که فرد ۴ ماه قبل تزریق بوتاکس انجام داده باشد باید به پزشک اطلاع دهد.
از جمله موارد منع تزریق بوتاکس عبارتند از:
تزریق در دوران بارداری و شیردهی.
افرادی که به پروتئین شیر گاو حساسیت دارند.
سنین بالای ۶۵ سال و کمتر از ۱۸ سال.
افرادی که در موضع تزریق دارای عفونت هستند.
افرادی که سابقه واکنش آلرژیک به محصولات بوتولینوم دارند.
تزریق برای بیمارانی است که سابقه اختلال عصبی عضلانی دارند.
روش های جلوگیری از سردردهای بعد از تزریق بوتاکس
با رعایت تعدادی از موارد و دستورالعمل ها می توان تا حدودی از سردردهای بعد از تزریق بوتاکس اجتناب کرد از جمله این موارد عبارتند از:
۱- عدم مصرف داروهای رقیق کننده خون و شل کننده عضلات.
۲- از آنجایی که استعمال دخانیات احتمال ابتلا به سردردهای بعد از تزریق بوتاکس را افزایش می دهد، در صورت مصرف ، حداقل چند روز قبل از تزریق باید از استعمال دخانیات پرهیز کرد و همچنین از مصرف الکل قبل از تزریق نیز باید خودداری کرد.
۳- استفاده از کمپرس یخ بلافاصله پس از تزریق.
۴- از چند هفته قبل از تزریق انجام تمرین های ورزشی به همراه ریلکسیشن و مراقبه، تمرین های تنفسی و گوش دادن به موسیقی آرام احتمال ابتلا به سردردهای بعد از تزریق بوتاکس را به طور چشمگیری کاهش می دهد. البته بعد از تزریق باید تا چند روز از انجام فعالیت های جسمانی سنگین و ورزش پرهیز کرد و در استراحت و آرامش به سر برد.
۵- از لمس کردن و ماساژ دادن محل تزریق خودداری شود.
۶- گاهی سردردها به علت اضطراب و نگرانی ایجاد می شوند. لذا بهتر است قبل از تزریق برای رفع این موضوع با پزشک و روان درمانگر صحبت کرد و از کمک های آنها بهره برد. اگر اضطراب و نگرانی در ارتباط با درد تزریق باشد می توان به فرد اطمینان داد که با استفاده از کرم های بی حسی موضعی در هنگام تزریق هیچ گونه دردی احساس نمی کند.